Mystery Hotel

Mystery Hotel a 82 szobás luxus szálloda Budapest belvárosában, a 6. kerületben található.

Az egyedi tematikájú, 2019-ben megnyitott hotel különleges helyszínen valósult meg. Az épület története 1896-ba repít vissza. A szálloda tematikáját különös legendák, titkok övezik.

1886-ban két különböző szabadkőműves csoport (a János-rendű, valamint a skót rítusú Nagyoriens) egyesült, így létrejött a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy első állandó központja. Innentől 1919-ig számítják a magyar szabadkőművesség virágkorát: ebben az időben közel száz páholyban mintegy 11 ezer szabadkőműves dolgozott, közöttük olyanok, mint Ady Endre, Balassa József, Bölöni György, Ignotus, Kernstok Károly, Mechwart András, Wekerle Sándor, Kosztolányi Dezső, Türr István, Pulszky Ferenc, Benedek Elek, Kresz Géza, Heltai Jenő, Bláthy Ottó Titusz és még sokan mások.

A magyar szabadkőművesek Symbolikus Nagypáholya 1890-ben javasolta egy állandó páholyház felépítését. 12 pályaműből Ruppert Vilmos terveit fogadták el, aki maga is szabadkőműves volt, hiszen tagja volt a Régi Hívek nevű páholynak.

Az épületet végül ünnepélyes keretek között, 1896-ban adták át. A negyedik emeleti nagy Szentély (Templom, Műhely; a különböző rendek és páholyok más-más néven illetik) volt legfontosabb terme, ezért kialakításában és díszítésében is legigényesebb helyisége az épületnek, melyet a szálloda kialakításakor restauráltak.

Az épület az első világháború alatt hadikórházként üzemelt, 1920 májusában pedig a Magyar Országos Véderő Egylet foglalta el a páholyházat, mivel előbb a Tanácsköztársaság, majd Dömötör Mihály néppárti belügyminiszter formálisan is betiltotta a páholyéletet.

A második világháború után rövid időre ismét a szabadkőművesek használják az épületet 1947-ig, amikor a belügyminisztérium foglalja el és használja egészen a rendszerváltásig. Az épület végleges, mostani állapota 2018-ban készül el.

Comments are closed